Onze productiefaciliteit in Heist-op-den-Berg (België) bestaat dit jaar 50 jaar. Gisteren trapte Organon Heist zijn jubileumviering af met een allesomvattende ‘muurschildering’ die de identiteit en waarden doorheen de geschiedenis van de productiefaciliteit omhelst.

Hiervoor heeft Organon Heist een beroep gedaan op de kennis en creativiteit van Treepack, een lokale partner die ruime ervaring heeft in duurzame kunstwerken en kleur en kunst brengt naar publieke en private ruimtes. Organon heeft wereldwijd een trend ingezet om muurschilderingen aan te brengen op productiefaciliteiten en kantoren. Organon Heist en Treepack hebben de krachten gebundeld voor een aantrekkelijk ontwerp. Op 3 januari vond de officiële onthulling plaats in de receptiehal van de productiefaciliteit.

Het kunstwerk is een prachtige weergave van waar Organon voor staat: een beter en gezonder leven voor elke vrouw. De vrouw vormt de basis in dit romantische en ietwat dromerige kunstwerk ‘Embraced’. Ze wordt getoond als het centrale punt van ‘het leven’ en het gezin, waarbij zij de toeschouwer inspireert en een toonbeeld is van veerkracht en ontwikkeling. Door bepaalde realistische focuspunten als de zwangere buik, zwarte egale huid en lippen wordt de uiteenlopende schoonheid van de vrouw getoond. Een vrouw die zichzelf omarmt, weerspiegelt zelfaanvaarding, trots en kracht.

Realistische beelden worden versneden door abstracte vlakken. In de abstracte vormen is niet enkel een zon en horizon te herkennen, maar ook de vorm van een tablet, capsule en neusspray. Op die manier wordt gelaagdheid gegenereerd binnen het werk, waarin aanvullend de waarden integriteit, diversiteit en verbondenheid zijn verweven. Het kunstwerk sluit af met een ‘blik naar de toekomst’: een gezond en beter leven voor elke vrouw, haar gezin en familie.

BRUSSEL – De anticonceptiepil is het bekendste en ook het meest gebruikte anticonceptiemiddel in België en Nederland. (1,2) Toch denken veel vrouwen erover na om over te stappen op een andere methode, vooral vrouwen die momenteel de anticonceptiepil gebruiken.(3) Dat blijkt uit een onderzoek dat gezondheidsbedrijf Organon door onderzoeksbureau IPSOS heeft laten uitvoeren onder 2.000 vrouwen.

Als het gaat om anticonceptiemethoden (en andere voorbehoedsmiddelen) is er steeds meer om uit te kiezen, maar toch gebruiken de meeste vrouwen tussen de 18 en 44 jaar in België en Nederland vooral de pil, gevolgd door het condoom.(2) Het IPSOS-onderzoek wijst uit dat 4 op de 10 vrouwen overwegen om in de toekomst een andere anticonceptiemethode te gebruiken, vooral vrouwen die nu de anticonceptiepil gebruiken.(3) De voorkeur van deze vrouwen gaat naar langwerkende omkeerbare anticonceptie, zo geeft de meerderheid van de betreffende vrouwen aan.(4)

Een methode die in de beginfase de beste oplossing was, hoeft dat een aantal jaren later niet meer te zijn. In een uitgave van Topic Talks benadrukt gynaecoloog en directeur van Ellesie, Els van Doorn, dat het goed is om niet op de automatische piloot door te gaan. “Onderzoek samen met je zorgverlener of je anticonceptie nog steeds de juiste is. Veel vrouwen denken er niet voldoende over na, maar met de juiste anticonceptie kun je je levenskwaliteit verbeteren en je je gelukkiger voelen.”(5)

“Bij de keuze (voor anticonceptie) is de vrouw leidend”, benadrukt gynaecoloog Annette ter Haar, ook in Topic Talks. “Sommige vrouwen willen pertinent geen pil, maar staan wel open voor andere vormen van anticonceptie.”(6)

Het is belangrijk dat vrouwen voldoende en juiste informatie krijgen om die keuze goed te kunnen maken. Informatie inwinnen kan uiteraard bij de zorgprofessional: vrouwen in België en Nederland maken veelal de keuze voor een anticonceptiemethode na overleg met de huisarts (vooral in Nederland) of de gynaecoloog (in België).(7) Daarnaast zijn er onafhankelijke websites die kunnen ondersteunen bij de beslissing, zoals


Rapport IPSOS

Gezondheidsbedrijf Organon wijst in de aanloop naar Internationale Vrouwendag (IWD; 8 maart) op het erkennen van de groeiende gezondheidsverschillen waarmee vrouwen worden geconfronteerd en die zijn verergerd door de COVID-19-pandemie.

Internationale Vrouwendag heeft altijd in het teken gestaan van het versnellen van gendergelijkheid. Organon richt zich wereldwijd op vrouwengezondheid en erkent de noodzaak van een wereldwijde inspanning om de gezondheid van vrouwen te verbeteren. Het bedrijf geeft het goede voorbeeld door haar eigen werknemers een dag betaalde vrije tijd te bieden om aan hun eigen gezondheidsbehoeften te werken.

Onderzoek laat zien dat de coronacrisis vrouwen harder raakt dan mannen. Naast verhoogde risico’s op werkloosheid en armoede worden vrouwen ook privé meer belast door de crisis en de genomen maatregelen, concluderen HealthyWomen en de Nederlandse SER na onderzoek van onder meer McKinsey. In een enquête zegt 78% van de vrouwen dat ze meestal hun eigen zorgbehoeften, zoals het plannen van doktersafspraken, opzijschuiven en voorrang geven aan de zorg voor hun gezin en andere prioriteiten.

“Organon startte vorig jaar als nieuw bedrijf met de belofte om te luisteren naar de behoeften van vrouwen. Als onderdeel van ons onderzoek hebben we geleerd dat vrouwen het moeilijker dan ooit vinden om de tijd te nemen om zelfs voor hun meest elementaire gezondheidsbehoeften te zorgen,” zegt Kevin Ali, chief executive officer van Organon. “Als bedrijf dat investeert in innovatie om de gezondheid van vrouwen te verbeteren, voelde ik een verantwoordelijkheid om dit aan te pakken binnen ons eigen personeelsbestand van bijna 9.500 werknemers.”

Petra Willems, Managing Director Organon Benelux, vult aan: “De symbolische actie dit jaar houdt in dat we al onze medewerkers – mannen en vrouwen – aanmoedigen om deze vrije dag te besteden aan hun eigen gezondheid en/of de gezondheid van de vrouwen in hun leven. Om hun (eigen) gezondheid te verbeteren of bijvoorbeeld een dagje te ontspannen. Dit doen we voor meer dan 2.000 medewerkers van Organon op de productielocaties en de kantoren in de Benelux.”

Als we beter begrijpen hoe we de gezondheidsbehoeften van vrouwen kunnen verbeteren, zijn we een stap dichter bij het elimineren van de ongelijkheidskloof. Daarom nodigt Organon organisaties in Nederland, België en Luxemburg en over de hele wereld uit om deel te nemen aan het vergroten van het bewustzijn van de ongelijkheid in de gezondheid van vrouwen. En om initiatieven te nemen die vrouwen helpen prioriteit te geven aan hun gezondheid.


Bronnen:

HealthyWomen

SER

McKinsey & Company (Women in the Workplace 2021)

JERSEY CITY – Organon (NYSE: OGN) heeft de overname van Forendo Pharma voltooid. Forendo, gevestigd in Finland, is gericht op nieuwe behandelingen voor de gezondheid van vrouwen en ontwikkelt geneesmiddelen in de klinische fase.

Het bedrijf is baanbrekend in de vertaling van de wetenschap van intracrinologie naar eersteklas therapeutische oplossingen. Intracrinologie stelt artsen in staat om ziekten op een ongekend weefselspecifiek niveau aan te pakken. De onderzoeksprogramma’s van Forendo richten zich op endometriose en polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

“Organon wil toonaangevend zijn op het gebied van de gezondheid van vrouwen door geneesmiddelen, oplossingen en diensten te leveren en geeft prioriteit aan ziektegebieden op basis van haar medische behoeften. Endometriose is een van onze belangrijkste aandachtsgebieden”, aldus Kevin Ali, Chief Executive Officer van Organon. “Onze overname van Forendo toont daarnaast onze toewijding aan het opbouwen van een portfolio van impactvolle behandelingsopties voor vrouwen met onvervulde medische behoeften.”

Organon kondigde eerder de overname aan van Alydia Health (dat zich richt op  postpartumbloeding,  PPH) en het feit dat Organon en ObsEva een overeenkomst aangaan waarbij Organon de wereldwijde ontwikkelings-, productie- en commerciële rechten op een mogelijke behandeling voor vroeggeboorte in licentie zal geven.


NL-NON-110019

OSS – Bijna honderd jaar geleden, in 1923, richtte Salomon (Saal) van Zwanenberg in het Brabantse Oss de NV Organon op. Organon is in Europa het eerste bedrijf dat een belangrijke stof voor de behandeling van diabetes op de markt brengt. In de loop der jaren volgt een hele reeks hormonale (genees)middelen, waarvan de in 1962 geïntroduceerde anticonceptiepil de bekendste is. Het maakt Organon tot een wereldspeler in de farmaceutische industrie en een belangrijke economische motor voor de regio.

Wie bijna een eeuw later over het terrein van Organon wandelt, ziet naast nieuwbouw nog veel dat aan die oude tijden herinnert. Vaak is dat alleen buitenkant: achter donkerbruine baksteen en glas-in-lood ramen bevinden zich hypermoderne laboratoria en productie-installaties. Wenny Raaijmakers, de huidige directeur van Organon Oss, is trots op de rijke geschiedenis van de organisatie. “Maar het nieuwe Organon is echt een heel ander bedrijf”, zegt ze.

Lees het hele artikel op #inBRABANT.

BRUSSEL – Deze week verwelkomde de Organon Benelux-organisatie een EUCAN team voor een inspirerende (interne) bijeenkomst. Het team, onder leiding van regional president Nico van Hoecke, besprak kansen en uitdagingen in onze lokale markten met het Benelux management team. Hoogtepunt van het tweedaagse bezoek was de officiële opening van ons kantoor in Brussel, door Nico van Hoecke en Benelux managing director Petra Willems, in het bijzijn van Benelux collega’s.

De volgende dag bracht een Organon-delegatie een bezoek aan de Minister-President van Vlaanderen, Jan Jambon (rechts), en adviseur Karel Boutens, aan wie we Organon hebben geïntroduceerd.

In een positieve en constructieve bijeenkomst belichtten Petra Willems (managing director Organon Benelux; tweede van rechts), François Marivoet (directeur van Organon Heist) en Annemieke de Groot (Organon Benelux External Affairs) de investeringen van Organon in (vrouwen)gezondheid, onze bijdrage aan de werkgelegenheid en economie en de behoefte aan technisch geschoold personeel voor de productiefaciliteit in Heist-op-den-Berg.

BRUSSEL – In het kader van Wereld Hart Dag presenteren we een video met prof. dr. Angela Maas (cardioloog en hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, Radboud UMC). Zij vraagt al 30 jaar aandacht voor de specifieke uitdagingen van het vrouwelijke hart. “Cardiologie heeft zich vanuit het perspectief van de man ontwikkeld. De laatste decennia hebben we geleerd dat dit niet de beste manier is om vrouwen te behandelen”, zegt ze in de video.

World Heart Day

Bekijk de video met Angela Maas hieronder. Ondertitels Nederlands en Engels zijn beschikbaar via de CC-knop.

NL-NON-110009

BRUSSEL – Een onderzoek onder duizend vrouwen (16-44 jaar) in België toont een hoog percentage ongeplande zwangerschappen. Als wereldwijd bedrijf dat zich richt op de gezondheid van vrouwen wil Organon het bewustzijn vergroten en het gesprek aangaan over de duizelingwekkende percentages ongeplande zwangerschappen over de hele wereld en in België.

“Hoewel we veel vooruitgang zien op het gebied van reproductieve gezondheid, blijven de percentages ongeplande zwangerschappen over de hele wereld hoog”, zegt Petra Willems, Managing Director Organon Benelux. Wereldwijd treft ongeplande zwangerschap ongeveer 121 miljoen vrouwen per jaar.10) Een studie uit 2019 meldt dat wereldwijd meer dan 1 miljard vrouwen behoefte hebben aan gezinsplanning, maar voor 270 miljoen van hen is de behoefte aan moderne methoden voor gezinsplanning onvervuld.11)

Uit een online enquête die deze maand is uitgevoerd door Research Without Barriers (in opdracht van Organon) onder duizend Belgische vrouwen tussen de 16 en 44 jaar blijkt dat maar liefst de helft een ongeplande zwangerschap heeft gehad.1) De meeste vrouwen waren op dat moment jonger dan 30 jaar.

In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn die aantallen veel lager. Uit hetzelfde onderzoek onder duizend vrouwen in Nederland tussen 16 en 44 jaar blijkt dat een kwart een ongeplande zwangerschap meemaakte.4) In het Verenigd Koninkrijk is dat 31 procent.7) Ongeplande zwangerschap kan elke vrouw raken, waar ook ter wereld, ongeacht haar sociale of economische achtergrond.

Grote impact
Een ongeplande zwangerschap kan een grote impact hebben op het leven van vrouwen. In België is volgens de enquête een kwart van de vrouwen blij met de onverwachte zwangerschap, maar de meeste vrouwen in de studie wijzen op negatieve gevolgen.2) Je kan daarbij denken aan een relatiebreuk, angst en stress of een gevoel van falen tegenover familie of ouders.
We zien ook vergelijkbare negatieve gevolgen in omringende landen zoals Nederland5) en het Verenigd Koninkrijk8), maar daar lijkt het aantal vrouwen dat blij is met de ongeplande zwangerschap hoger te zijn: respectievelijk 43 en 45 procent. Van de ondervraagde vrouwen die een ongeplande zwangerschap hebben meegemaakt, kiest een kwart voor een abortus, zo blijkt uit het onderzoek. In België3) en Nederland6) blijkt ongeveer 1 op de 3 ondervraagde vrouwen tevreden te zijn met de huidige vorm van anticonceptie, terwijl dit in het Verenigd Koninkrijk iets hoger ligt met 45 procent9). Over het algemeen staan de ondervraagde vrouwen open voor een andere vorm van anticonceptie. Meer informatie over anticonceptie (methoden) in het algemeen en hulp bij het maken van een keuze vind je op de website van het Vlaams expertisecentrum seksuele gezondheid Sensoa (sensoa.be).

Video 

Voortbouwend op de visie voor een beter en gezonder leven voor elke vrouw lanceert Organon naast de onderzoeksresultaten ook een video om het stigma van dit wereldwijde volksgezondheidsprobleem te helpen verminderen (zie de video boven). “Er is nog zoveel dat we kunnen doen – wereldwijd en lokaal – om het bewustzijn over ongeplande zwangerschap te vergroten en gezamenlijk te werken aan het verlagen van de aantallen”, zegt Petra Willems. “Juist rondom Wereld Anticonceptiedag beginnen we dit nieuwe gesprek, om het stigma van ongeplande zwangerschap te verminderen en informatie te geven die vrouwen nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen.”

Organon nodigt vrouwen, hun families, professionals in de gezondheidszorg en beleidsmakers uit om https://hereforherhealth.com/unplanned/ te bezoeken om hun perspectieven te delen over hoe ze kunnen helpen het aantal ongeplande zwangerschappen te verminderen en zich bij onze collectieve missie aan te sluiten om het gesprek te voeren.

Bronnen:

1)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Belgium research top-line chart,
Q2-Have you ever had an unplanned pregnancy whilst taking contraceptives?
2)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Belgium research top-line chart,
Q3-How did the unplanned pregnancy affect your life?
3)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Belgium research top-line chart,
Q5-Would you consider using a different form of contraception?

4)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Netherlands research top-line chart; Q2-Have you ever had an unplanned pregnancy whilst taking contraceptives?
5)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Netherlands research top-line chart; Q3-How did the unplanned pregnancy affect your life?
6)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day Netherlands research top-line chart; Q5-Would you consider using a different form of contraception?

7)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day UK research top-line chart;
Q2-Have you ever had an unplanned pregnancy whilst taking contraceptives?
8)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day UK research top-line chart;
Q3-How did the unplanned pregnancy affect your life?
9)         RWB1443 Broadcast Revolution World Contraceptive Day UK research top-line chart:
Q5-Would you consider using a different form of contraception?

10)       Bearak J, Painchalk A, Ganatra B, et al. Unintended pregnancy and abortion by income, region, and the legal status of abortion: estimates from a comprehensive model for 1990–2019. Lancet Glob Health. 2020;8(9):e1152-e1161. doi:10.1016/S2214-109X(20)30315-6

11)       Kantorová V, Wheldon MC, Ueffing P, Dasgupta ANZ (2020) Estimating progress towards meeting women’s contraceptive needs in 185 countries: A Bayesian hierarchical modelling study. PLoS Med 17(2): e1003026. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003026 **According to Kantorová et. al, modern methods of contraception include female and male sterilization, the intrauterine device (IUD), the implant, injectables, oral contraceptive pills, male and female condoms, vaginal barrier methods, the lactational amenorrhea method (LAM), emergency contraception and other modern methods such as the contraceptive patch or vaginal ring.

NL-NON-110008

OSS – Twee maanden geleden lieten we trots weten dat geneesmiddelenbedrijf MSD het initiatief had genomen voor een bijzondere ode aan de vrouwengezondheid. Ossenaren kozen uit drie ontwerpen overtuigend voor de schildering van RoosArt, dat luistert naar de titel ‘Trots van Oss’: een ode aan vrouwengezondheid, historie en innovatie. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Rosalie de Graaf zal op vrijdag 2 juli de laatste hand leggen aan de enorme muurschildering.
De Osse bedrijfslocatie is inmiddels afgesplitst van MSD: op 3 juni is de naam Organon teruggekeerd en sindsdien prijkt op een aantal gebouwen van het bedrijf in Oss weer de naam Organon. Nadat het kunstwerk is afgerond zal de naam ook snel terugkeren op de blauwe wand: een bekende naam voor een nieuw bedrijf.

Ben je benieuwd hoe RoosArt het prachtige kunstwerk maakte? Kijk dan de ‘making of’-video.

De karakteristieke, geribbelde, blauwe wand werd begin jaren zeventig tegen de fabrieksmuur van het voormalige Organon geplaatst. De wand moet over een paar jaar vervangen worden, maar is uitgegroeid tot een begrip in Oss en omgeving. De blauwe muur staat symbool voor de vele innovaties die in Oss zijn gedaan op het gebied van vrouwengezondheid. In de aanloop naar de splitsing MSD-Organon nodigde MSD drie kunstenaars uit een voorzet te doen voor de muurschildering en legde de ontwerpen voor aan de Ossenaren.

Uitvoerend ‘muralist’ RoosArt vertelt over haar ontwerp: “Mijn ontwerp baseert zich op de natuur, waar geneeskunde zijn oorsprong vindt. De boom staat symbool voor de basis van het bedrijf, dat zich bezighoudt met verschillende specialisaties, verschillende takken. De drie mensen in het ontwerp staan symbool voor onderzoek, ontwikkeling en productie. De schildering geeft een kijkje in de fabriek en laat de mensen zien met de juiste beschermende kleding. De bijen in het ontwerp verwijzen naar de bloemetjes en de bijtjes. Begin jaren 60 startte hier in Oss een revolutie dankzij de introductie van de anticonceptiepil en nog altijd wordt hier op innovatieve wijze gewerkt aan middelen voor vrouwengezondheid.”

In reactie op de keuze voor ‘de Trots van Oss zegt Wenny Raaijmakers, directeur van de productievestiging: “De wand is in de loop van de jaren een echt icoon geworden en hoort voor de inwoners bij de stad.” Generaties Ossenaren hebben gewerkt bij het bedrijf, dat al sinds 1923 op die plek staat. ‘En daar zijn de mensen in Oss trots op. We zijn dan ook blij dat drieduizend Ossenaren hun stem hebben laten horen.’

HEIST-OP-DEN-BERG – De officiële start van de Organon-productiesite in Heist-op-den-Berg op 9 juni was een geweldige kans om Organon’s toewijding te tonen om gezondheid van vrouwen te verbeteren. De site staat al bijna 50 jaar binnen de gemeentegrenzen van Heist en maakt onderdeel van Organon sinds de wereldwijde lancering van het nieuwe bedrijf op 3 juni.

Namens Organon introduceerden Francois Marivoet (plant manager Organon Heist) en Petra Willems (managing director Organon Benelux) het nieuwe bedrijf naar stakeholders en media. Gasten tijdens de openingsbijeenkomst waren Claire Tillekaerts (CEO Flanders Invest & Trade, rechts op de foto boven) en Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg (links op de foto).

Organon in de Benelux telt ongeveer 20 procent van alle Organon-medewerkers en twee van de zes Organon-productielocaties. In de moderne Organon-faciliteiten in Heist-op-den-Berg worden jaarlijks 160 miljoen verpakkingen geproduceerd voor patiënten in meer dan 140 landen. Van de ruim 2.000 Organon-medewerkers in de Benelux werken er zo’n 900 in Heist.

De belangrijkste focus van Organon’s bedrijf ligt op de gezondheid van vrouwen. De Heist-faciliteit is gespecialiseerd in moderne productie en verpakking van tabletten, steriele producten, vloeistoffen, zalven en crèmes (gevestigde merken) en in het verpakken van biotechproducten van andere sites.

Dit schreven de media onder meer over de ‘launch’ van Organon in Heist:

Organon start als nieuw farmabedrijf in Heist-op-den-Berg (RTV)

Heistse tak van farmareus MSD gaat verder als Organon: “Geen veranderingen voor werknemers”
(Gazet van Antwerpen)