Levensgrote muurschildering bij Organon Oss is af!

Save Print

June 28, 2021 4:48 pm EDT

OSS – Twee maanden geleden lieten we trots weten dat geneesmiddelenbedrijf MSD het initiatief had genomen voor een bijzondere ode aan de vrouwengezondheid. Ossenaren kozen uit drie ontwerpen overtuigend voor de schildering van RoosArt, dat luistert naar de titel ‘Trots van Oss’: een ode aan vrouwengezondheid, historie en innovatie. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Rosalie de Graaf zal op vrijdag 2 juli de laatste hand leggen aan de enorme muurschildering.
De Osse bedrijfslocatie is inmiddels afgesplitst van MSD: op 3 juni is de naam Organon teruggekeerd en sindsdien prijkt op een aantal gebouwen van het bedrijf in Oss weer de naam Organon. Nadat het kunstwerk is afgerond zal de naam ook snel terugkeren op de blauwe wand: een bekende naam voor een nieuw bedrijf.

Ben je benieuwd hoe RoosArt het prachtige kunstwerk maakte? Kijk dan de ‘making of’-video.

De karakteristieke, geribbelde, blauwe wand werd begin jaren zeventig tegen de fabrieksmuur van het voormalige Organon geplaatst. De wand moet over een paar jaar vervangen worden, maar is uitgegroeid tot een begrip in Oss en omgeving. De blauwe muur staat symbool voor de vele innovaties die in Oss zijn gedaan op het gebied van vrouwengezondheid. In de aanloop naar de splitsing MSD-Organon nodigde MSD drie kunstenaars uit een voorzet te doen voor de muurschildering en legde de ontwerpen voor aan de Ossenaren.

Uitvoerend ‘muralist’ RoosArt vertelt over haar ontwerp: “Mijn ontwerp baseert zich op de natuur, waar geneeskunde zijn oorsprong vindt. De boom staat symbool voor de basis van het bedrijf, dat zich bezighoudt met verschillende specialisaties, verschillende takken. De drie mensen in het ontwerp staan symbool voor onderzoek, ontwikkeling en productie. De schildering geeft een kijkje in de fabriek en laat de mensen zien met de juiste beschermende kleding. De bijen in het ontwerp verwijzen naar de bloemetjes en de bijtjes. Begin jaren 60 startte hier in Oss een revolutie dankzij de introductie van de anticonceptiepil en nog altijd wordt hier op innovatieve wijze gewerkt aan middelen voor vrouwengezondheid.”

In reactie op de keuze voor ‘de Trots van Oss zegt Wenny Raaijmakers, directeur van de productievestiging: “De wand is in de loop van de jaren een echt icoon geworden en hoort voor de inwoners bij de stad.” Generaties Ossenaren hebben gewerkt bij het bedrijf, dat al sinds 1923 op die plek staat. ‘En daar zijn de mensen in Oss trots op. We zijn dan ook blij dat drieduizend Ossenaren hun stem hebben laten horen.’