‘Wij doen een belofte aan alle vrouwen wereldwijd’

Save Print

June 1, 2021 4:05 am EDT

AMSTERDAM – Veel mensen in Nederland associëren de naam Organon met de anticonceptiepil. Nu keert het bedrijf terug op de Nederlandse markt. Een vertrouwde naam, met een nieuwe focus: op vrouwengezondheid. Hoe krijgt dat vorm?

‘De pil’ was een van de – misschien wel bekendste – geneesmiddelen die het bedrijf jarenlang in Oss produceerde. In 2007 verdween de naam Organon naar de achtergrond toen het bedrijf overging van Akzo Nobel naar Schering-Plough, en twee jaar daarna opging in MSD. Maar nu is Organon weer springlevend. Het bedrijf wordt afgesplitst van MSD en keert terug onder de naam Organon, als zelfstandige wereldwijde organisatie met de focus op vrouwengezondheid.

Sterk fundament
De bekendmaking werd met positieve reacties ontvangen. Een mooie start dus voor Petra Willems, de kersverse managing director Organon Benelux. “Organon is een gevestigde naam met een mooie historie en bewezen succes. We hebben een sterk fundament meegekregen vanuit MSD, met een vertegenwoordiging in 58 landen en levering van onze geneesmiddelen en oplossingen in 140 landen. Wereldwijd hebben we meer dan tienduizend medewerkers, waarvan tweeduizend in de Benelux. Hier zijn ook twee van onze zes productielocaties te vinden. Daarmee hebben Nederland en België een grote rol in de terugkeer van Organon.”Vrouw aan de leiding
Willems kent het nieuwe bedrijf met de vertrouwde naam goed: zij werkte de afgelopen dertig jaar bij MSD. Zij is bijzonder trots om als vrouw leiding te geven aan de Benelux-organisatie. “De inzet van Organon voor vrouwen blijkt ook uit een meerderheid van vrouwelijke leiders in het bedrijf, bijvoorbeeld in de internationale raad van bestuur. Ook onze productielocatie in Oss wordt geleid door een vrouw. Dat laat zien dat wij direct de daad bij het woord voegen.”

Voor de wereldgezondheid
Vrouwengezondheid is om verschillende redenen belangrijk, zegt Willems. “Vijftig procent van de wereldbevolking is vrouw. We doen hen de belofte om ons te richten op het verbeteren van hun gezondheid. Een gezondere toekomst voor vrouwen betekent ook een gezondere toekomst voor hun gezinnen en gemeenschappen over de hele wereld.”

Luisteren naar vrouwen
Dat gaat veel verder dan vruchtbaarheid en anticonceptie alleen, de gebieden die meestal worden aangehaald als het om vrouwengezondheid gaat, zegt Willems. “Er is een noodzaak om te kijken naar ziektebeelden en omstandigheden die alleen vrouwen raken of vrouwen onevenredig vaker dan mannen. Zoals menopauzeklachten die vaak onbehandeld blijven, ernstige bloedingen na een bevalling, maar ook osteoporose (botontkalking). Voor dergelijke ziektebeelden gaan we op zoek naar een vrouwgerichte oplossing. Soms zit dat in iets kleins als een aangepaste dosering. Maar er kan ook een geheel andere behandeling nodig zijn. In alle gevallen geldt dat het begint bij goed luisteren naar de behoeften van vrouwen wereldwijd. Alleen als je die hoort en begrijpt, kun je een passende oplossing bieden.”

Drietrapsraket
De brede benadering van vrouwengezondheid is terug te zien in het portfolio van Organon, dat op drie pijlers rust. Willems: “Ten eerste hebben wij een breed palet aan gevestigde geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben we een reeks biosimilars – gelijkwaardige alternatieven voor biologische geneesmiddelen die uit patent zijn – bijvoorbeeld bij borstkanker en immunologie. Ennatuurlijk zijn er ook de middelen die gerelateerd zijn aan vruchtbaarheid en anticonceptie. Ik vergelijk onze drie pijlers met een drietrapsraket. De gevestigde merken vormen de basis, de middelen voor vrouwengezondheid staan in het midden en de top bestaat uit de biosimilars. Alle drie zijn nodig om Organon tot grote hoogte te stuwen.”

Innovaties
Bij de lancering bestaat het portfolio van Organon uit meer dan zestig gevestigde merkgeneesmiddelen, die levensverbeterend of levensreddend kunnen zijn. En dat is pas het begin, zegt Willems. “Op het gebied van vrouwengezondheid lopen wereldwijd zo’n 140 nieuwe ontwikkelingen. Dat zijn innovaties van kleinere partijen die wij – met nieuwe partners – sneller beschikbaar kunnen maken voor gebruik. Organon heeft immers het wereldwijde netwerk en de distributiefaciliteiten daarvoor. En dat zal ons helpen om onze belofte aan vrouwen wereldwijd waar te maken en echt het verschil te maken voor hun gezondheid.”

‘Twee bedrijven, met ieder een eigen focus’

De spin-off van Organon is een goede zaak, vinden ze bij MSD. Ben Lucas, managing director MSD Nederland, legt uit.

“Twee jaar geleden nam ons bedrijf de beslissing dat we patiënten beter van dienst konden zijn door twee succesvolle bedrijven te creëren, ieder met zijn eigen specifieke focus. Het nieuwe bedrijf heeft een duidelijke focus, om de gezondheid van vrouwen overal ter wereld te verbeteren. MSD gaat verder als een hightech ontwikkelaar van biofarmaceutische innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van oncologie.”


“Organon bouwt voort op een mooi verleden maar creëert tegelijkertijd een nieuwe toekomst. Met een kloppend hart in Oss, bovendien, waar tien procent van alle medewerkers wereldwijd zullen werken. MSD kan zich verder focussen op zijn ambitie om het belangrijkste onderzoekgerichte biofarmaceutische bedrijf te zijn.
Het stroomlijnen van onze business maakt een nog grotere investering in onderzoek en ontwikkeling mogelijk, in gebieden die tot nu toe te weinig aan bod kwamen. Zo kunnen wij de meeste waarde leveren aan patiënten.”

NL-NON-01348