Organon viert 100-jarig jubileum op Internationale Vrouwendag met opening Experience Center en symposium vrouwengezondheid

Save Print

March 7, 2023 7:27 pm EDT

AMSTERDAM/OSS – Organon viert haar 100-jarig jubileum. Wat in 1923 begon als lokaal Brabants bedrijf dat bekend werd door  de anticonceptiepil, groeide uit tot een wereldspeler die het verschil maakt voor vrouwengezondheid. Om dit bijzondere jubileum te vieren wordt op Internationale Vrouwendag, 8 maart, het hiervoor speciaal ontworpen Experience Center geopend en organiseert Organon een symposium met experts op het gebied van vrouwengezondheid.

Het Experience Center in thuishaven Oss biedt een unieke inkijk in een van Nederlands bekendste bedrijven: 100 jaar historie, het werken in een geneesmiddelenbedrijf en het verbeteren van vrouwengezondheid over de hele wereld. De officiële openingshandeling wordt verricht door plaatsvervangend ambassadeur van de Verenigde Staten Aleisha Woodward samen met de burgemeester van Oss Wobine Buijs, Organon Oss locatiedirecteur Wenny Raaijmakers en managing director Organon Benelux Petra Willems. “Samen moeten we ervoor zorgen dat vrouwen toegang hebben tot de zorg die ze verdienen,” aldus Aleisha Woodward.

Organon Experience Center video

Petra Willems (managing director Organon Benelux): “Wie naar het Organon van nu kijkt ziet een life-science hub waar aan farmaceutische innovatie wordt gewerkt. Met één duidelijk doel: de belofte aan het verbeteren van vrouwengezondheid nakomen. Als vrouwen minder gehinderd worden door klachten en/of aandoeningen die te voorkomen of beter te behandelen zijn, dan komt er zoveel meer vrouwelijk potentieel vrij. En dat komt de samenleving ten goede.”

Bovendien wordt er fors geïnvesteerd in Oss, waar de grootste productielocatie van Organon ter wereld staat. Hier komen nieuwe robotproductielijnen, (extrusie)machines en meerdere nieuwe verpakkingslijnen. Bij elkaar opgeteld investeert Organon op dit moment ongeveer 40 miljoen euro in uitbreiding van de moderne productiefaciliteiten in Oss.

Organon startte als zelfstandig bedrijf in 1923 in Oss en werd na diverse overnames door andere bedrijven in juni 2021 afgesplitst van het Amerikaanse bedrijf Merck & Co (MSD buiten de VS en Canada). De naam Organon keerde toen terug in de wereld. Als onafhankelijk gezondheidsbedrijf zet Organon zich in voor een betere gezondheid van vrouwen wereldwijd en voor meer gender- en seksespecifieke zorg. In de afgelopen twee jaar zijn er belangrijke stappen gezet, waaronder gerichte samenwerkingen en overnames.

Bijvoorbeeld met de overname van Alydia Health (voor een oplossing op het gebied van ernstige bloedingen na de bevalling), een samenwerking met Obseva (voor onderzoek naar de behandeling van vroegtijdige bevallingen) en de overname van Forendo Pharma (dat onderzoek doet naar onder meer endometriose). Onlangs is Organon een samenwerking gestart met Cirqle dat onderzoek doet naar non-hormonale contraceptie. In april 2022 kondigde Organon aan dat het de productie in Nederland fors gaat uitbreiden. Organon telt ongeveer 1.200 medewerkers in Oss en Amsterdam (kantoor Benelux); wereldwijd telt het bedrijf ruim 9.000 medewerkers.

Voorafgaand aan de opening van het Experience Center viert Organon het jubileum door experts uit de wetenschap en zorg op het gebied van vrouwengezondheid en leiders uit politiek, bestuur en het bedrijfsleven bijeen te brengen. Dit gebeurt tijdens het symposium ‘Organon & Women’s Health – from Legacy to Future Promise’, waar onder andere Samira Rafaela (Europarlementariër), Jannet Vaessen (oprichter en directeur van Women Inc.), prof. dr. Angela Maas (emeritus-hoogleraar RadboudUMC, cardiologie voor vrouwen) en prof. dr. Annemiek Nap (Hoofd Obstetrie & Gynaecologie, RadboudUMC) in gesprek gaan over het dichten van de gezondheidskloof. Tijdens het congres zal Aleisha Woodward ingaan op de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van life sciences en de belangrijke missie op vrouwengezondheid.

In de voormalige Meisjesschool in Oss – de thuishaven van Organon Nederland – geeft Organon met het Experience Center in het jubileumjaar een unieke kijk achter de bekende ‘blauwe wand’, of mogen we zeggen ‘achter de muurschildering’? In dit Experience Center is eveneens het jubileumboek “Een nieuw bedrijf met 100 jaar historie” verkrijgbaar.

Openingstijden: dinsdag, vrijdag en zaterdag, 10:00 -16:00 uur
Adres:
Oude Molenstraat 2, Oss

Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website: https://www.100yearspharmafuture.nl/activiteiten

Groepen groter dan 15 personen moeten zich per e-mail aanmelden via bezoek100jaar@organon.com. Dit mailadres kan ook gebruikt worden voor vragen.