Organon investeert 40 miljoen euro in uitbreiding productie

Save Print

April 12, 2022 6:36 am EDT

OSS – Organon gaat de productie van langwerkende anticonceptie in Nederland opnieuw fors uitbreiden. De naam Organon keerde vorig jaar officieel terug en sindsdien ging het bedrijf wereldwijd al diverse samenwerkingen en overnames aan om het portfolio van geneesmiddelen en andere gezondheidsoplossingen uit te breiden. Om op termijn te kunnen voldoen aan de belofte die het bedrijf bij de start vorig jaar deed: de gezondheid van vrouwen verbeteren. Nu volgen forse investeringen in de grootste productielocatie van Organon ter wereld, in Oss.

Bij de start van Organon in juni 2021 werd al duidelijk dat de ‘geboorteplaats’ Oss een belangrijke rol blijft spelen in het nieuwe bedrijf. In Oss heeft Organon een rijke geschiedenis in de productie van anticonceptie, hoogwaardige innovatieve technologie en een enorm distributienetwerk voor betrouwbare en continue levering naar 140 landen in de wereld. Hier werken 1.150 van de ruim 9.000 medewerkers van Organon wereldwijd. De productiefaciliteit in Oss is de grootste van de zes wereldwijd en gaat opnieuw uitbreiden.

In 2021 werd al een nieuwe robot-productielijn voor assemblage en verpakking van anticonceptiestaafjes in gebruik genomen. Er is nu groen licht om te investeren in nog zo’n robotproductielijn, maar ook voor andere vernieuwingen. Wenny Raaijmakers (Plant Manager Organon Oss, locatiedirecteur) legt uit: “Het is de bedoeling om deze lijn binnen drie jaar in gebruik te nemen. Organon Oss investeert daarnaast in nieuwe extrusie-machines waarmee de anticonceptiestaafjes worden gemaakt en die de toelevering naar de robotlijnen gaan verhogen.”

Volumes

“Ook gaan we investeren in een extra geautomatiseerde verpakkingslijn waarmee het eindproduct in een doosje met bijsluiter wordt verpakt. Daarna kan het eindproduct worden afgeleverd aan artsen en apothekers wereldwijd”, aldus Wenny Raaijmakers. “En om de grotere productievolumes aan te kunnen worden ook logistieke routes in het productiegebouw aangepast en systemen voor IT en kwaliteitscontrole verbeterd.” Om in het huidige gebouw (achter de inmiddels bekende muurschildering) ruimte te maken voor uitbreiding van de productie van het anticonceptiestaafje zal de productie van de anticonceptiering worden geconcentreerd in het relatief nieuwe gebouw ‘CP’. Wenny: “Met een lopende investering komen daar twee gemoderniseerde machinelijnen te staan. Al deze verbeterprogramma’s en investeringen dragen eraan bij om op de korte en de lange termijn de belofte aan vrouwengezondheid na te kunnen komen.” Bij elkaar opgeteld investeert Organon ongeveer 40 miljoen euro in uitbreiding van de productie in Oss.

Ongeplande zwangerschappen

De productiefaciliteit in Oss is de enige locatie ter wereld waar Organon anticonceptiemiddelen produceert. Vanuit deze locatie werkt ook een toegewijd team specifiek aan de begeleiding en logistiek voor gezinsplanning, met name in Afrika en Azië. Het gebruik van een product als de pil ligt in deze landen minder voor de hand. Langwerkende anticonceptie kan een oplossing bieden voor vrouwen in afgelegen gebieden die vaak uren moeten lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek. Goede contacten met wereldwijde organisaties als de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spelen een belangrijke rol om langwerkende anticonceptie in met name Afrika, Latijns-Amerika en Azië beter beschikbaar te maken.

Innovatie

Bij de start in juni 2021 deed Organon een belofte: luisteren naar vrouwen wereldwijd om hun gezondheidsbehoeften beter te begrijpen en oplossingen te identificeren die dringend nodig zijn. Petra Willems, Managing Director van Organon Benelux: “Er is een noodzaak om te kijken naar ziektebeelden en omstandigheden die alleen vrouwen raken of vrouwen onevenredig vaker dan mannen. Onze impact zal verder gaan dan medicijnen, anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen. We weten dat we nog zoveel meer kunnen doen voor vrouwen en hun gezondheid.”

VVPM job number Organon Oss investment: NL-NON-110021