Organon wijst in aanloop naar Internationale Vrouwendag op groeiende ongelijkheid in de gezondheid van vrouwen

Save Print

February 24, 2022 11:23 am EDT

Gezondheidsbedrijf Organon wijst in de aanloop naar Internationale Vrouwendag (IWD; 8 maart) op het erkennen van de groeiende gezondheidsverschillen waarmee vrouwen worden geconfronteerd en die zijn verergerd door de COVID-19-pandemie.

Internationale Vrouwendag heeft altijd in het teken gestaan van het versnellen van gendergelijkheid. Organon richt zich wereldwijd op vrouwengezondheid en erkent de noodzaak van een wereldwijde inspanning om de gezondheid van vrouwen te verbeteren. Het bedrijf geeft het goede voorbeeld door haar eigen werknemers een dag betaalde vrije tijd te bieden om aan hun eigen gezondheidsbehoeften te werken.

Onderzoek laat zien dat de coronacrisis vrouwen harder raakt dan mannen. Naast verhoogde risico’s op werkloosheid en armoede worden vrouwen ook privé meer belast door de crisis en de genomen maatregelen, concluderen HealthyWomen en de Nederlandse SER na onderzoek van onder meer McKinsey. In een enquête zegt 78% van de vrouwen dat ze meestal hun eigen zorgbehoeften, zoals het plannen van doktersafspraken, opzijschuiven en voorrang geven aan de zorg voor hun gezin en andere prioriteiten.

“Organon startte vorig jaar als nieuw bedrijf met de belofte om te luisteren naar de behoeften van vrouwen. Als onderdeel van ons onderzoek hebben we geleerd dat vrouwen het moeilijker dan ooit vinden om de tijd te nemen om zelfs voor hun meest elementaire gezondheidsbehoeften te zorgen,” zegt Kevin Ali, chief executive officer van Organon. “Als bedrijf dat investeert in innovatie om de gezondheid van vrouwen te verbeteren, voelde ik een verantwoordelijkheid om dit aan te pakken binnen ons eigen personeelsbestand van bijna 9.500 werknemers.”

Petra Willems, Managing Director Organon Benelux, vult aan: “De symbolische actie dit jaar houdt in dat we al onze medewerkers – mannen en vrouwen – aanmoedigen om deze vrije dag te besteden aan hun eigen gezondheid en/of de gezondheid van de vrouwen in hun leven. Om hun (eigen) gezondheid te verbeteren of bijvoorbeeld een dagje te ontspannen. Dit doen we voor meer dan 2.000 medewerkers van Organon op de productielocaties en de kantoren in de Benelux.”

Als we beter begrijpen hoe we de gezondheidsbehoeften van vrouwen kunnen verbeteren, zijn we een stap dichter bij het elimineren van de ongelijkheidskloof. Daarom nodigt Organon organisaties in Nederland, België en Luxemburg en over de hele wereld uit om deel te nemen aan het vergroten van het bewustzijn van de ongelijkheid in de gezondheid van vrouwen. En om initiatieven te nemen die vrouwen helpen prioriteit te geven aan hun gezondheid.


Bronnen:

HealthyWomen

SER

McKinsey & Company (Women in the Workplace 2021)